Predavanje Alexander Dubček posljednji romantičar Čehoslovačke politike

Učitavanje mape...

Dan i vrijeme
Datum: 20. studenoga 2012.
Vrijeme: 18:00h

Lokacija
ČEŠKI NARODNI DOM


Društvo hrvatsko-slovačkog prijateljstva, Matica Slovačka Zagreb i Hrvatsko-češko društvo pozivaju Vas na predavanje ALEXANDER DUBČEK POSLJEDNJI ROMANTIČAR ČEHOSLOVAČKE POLITIKE.

Govorit će prof. Marijan Lipovac – predsjednik Hrvatsko-češkog društva povodom 20 godina od Dubčekove pogibije u prometnoj nesreći.

Predavanje će se održati u utorak, 20. studenog 2012.g. s početkom u 18 sati u dvorani Češkog narodnog doma,
Šubićeva 20, Zagreb.

Dragi članovi i prijatelji dođite, poslušajte i svojim sudjelovanjem uveličajte ovo veoma zanimljivo predavanje i druženje nakon toga. Hvala.

Dana 20. studenog 2012. godine u Češkoj besedi prof. Marijan Lipovac je, pod pokroviteljstvom Matice Slovačke Zagreb i Hrvatsko-českog društva, a povodom dvadesetogodišnjice pogibije Alexandra Dubčeka u saobraćajnoj nesreći, održao predavanje pod naslovom: “Alexander Dubček – posljednji romantičar Čehoslovačke politike”. Prof. Lipovac je opisao Dubčekov put na čelo Komunističke stranke, pokušaj reformiranja tadašnjeg sustava (tzv. “socijalizam s ljudskim licem”), intervenciju vojski Varšavskog ugovora zbog pokušaja reformi 1968. i rekacije ostalih država na takvo kršenje suverenosti jedne zemlje; reakcije same čehoslovačke javnosti i ostajanje čehoslovačke vojske u kasarnama – znajući da nemaju šanse protiv daleko nadmočnijeg neprijatelja.

Dubčeka Sovjeti drže dok doslovno nije prisiljen potpisati kapitulaciju, u smislu da će sovjetska vojska nedefinirani dio vremena moći biti u samom prostoru bivše Čehoslovačke, pod izlikom da zapravo imaju manevre i da čuvaju jednu od zemalja komunističkog bloka, kojem je tada Čehoslovačka pripadala.
Nakon toga, Dubčekov utjecaj slabi, i postupno biva uklonjen sa svih stranačkih i inih funkcija. Tek “baršunasta revolucija” donosi Dubčeku sadifakciju, i tada se pojavljuje na balkonu zajedno s Havelom, još jednim disidentom – kao dva simbola – jedna Slovačke, drugi Češke. Iako je Dubček porijeklom Slovak, on “navija” za očuvanje federacije; a da se pitalo referendumom narod – vrlo bi vjerojatno na vodeću funkciju u tada još uvijek Čehoslovačkoj – bio izabran upravo Dubček umjesto Havela.

Na kraju, mnogi do današnjih dana vjeruju da Dubčekova smrt nije slučajna, s obzirom da je bilo previše “slučajnosti”, npr. njegov vozač je baš tog kobnog dana bio indisponiran, pa ga je vozio drugi vozač, poznat po tome da često doživljava sudare do jurenja cestom bez potrebe i na kraju preživljavanja vozača – a smrti Dubčeka.
Na kraju ovoga vrlo zanimljivog predavanja, razvila se i zanimljiva diskusija, u koju se uključio i g. Moser i gđa. Vrnoga, sa prilogom o Dubčekovom pismu narodima Jugoslavije.