Obavijest za članove

Poštovani članovi Društva, prijatelji,
kako smo i zacrtali na prošlogodišnjoj skupštini, došlo je vrijeme da obilježimo 20. obljetnicu uzajamnog priznanja Republike Hrvatske i Slovačke Republike (1.1.1993.). Ujedno proslavljamo i 20 godina od osnutka našega Društva (28.5.1993.) i njegovog djelovanja.
Ovaj će se projekt odvijati pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH, dr. Ive Josipovića.

OKRUGLI STOL

Tribine grada Zagreba, Kaptol 27 – subota, 16.3.2013. u 9,00 sati

1.modul: 20 godina priznanja RH i SR – sudjeluju najviši političari (ili predstavnici), gradonačelnik grada Zagreba, predstavnik slovačke i češke nacionalne manjine, slovački i hrvatski veleposlanici (sadašnji i bivši),
2.modul: 20 godina osnutka DHSP – govore bivši i sadašnji predsjednici Društva, predsjednik Koordinacije hrv.društava prijateljstva, predsjednik Sveza Slovaka u HR, predsjednik Hrvatskih društava u SR i predsjednik Kluba slovačko-hrvatskog prijateljstva u Bratislavi,
3.modul: Graditelji hrvatsko-slovačkog prijateljstva – govorit će se o znamenitim crkvenim i svjetovnim ličnostima iz hrvatske i slovačke povijesti, o poveznicama između Hrvatske i Slovačke, te o J.Andriću i njegovoj Slovnici slovačkoj,
4.modul: Hrvatsko-slovačke kulturne i književne veze – govorit će se o Filološkim hrvatsko-slovačkim vezama, o prijevodima s hrvatskog na slovački i obrnuto, o Kukučinu i književnim mostovima te o Kazališnim vezama i Gavranfestu. Završetak rada Okruglog stola predviđen je oko 14 sati.

KONCERT PRIJATELJSTVA

Hrvatski glazbeni zavod, Gundulićeva 6, – nedjelja, 17.3.2013. u 19,00 sati

Nastupaju: HRON (Banská Bystrica), Muško jačkarno društvo hrvatski Jandrof (SR), SKUS Ivan Brník Slovák iz Jelisavca, SKUD Franjo Strapač iz Markovca Našičkog, Vokalni ansambl GRIČ (ZG) i KUD Industrogradnja iz Zagreba. Koncert završava Odom radosti koju pjevaju svi zajedno.

Karte za koncert možete naručiti kod voditeljice gđe Katarine Kolaković, tel: 0915704227 ili na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda od 10 do 13 sati svaki dan. Cijena ulaznice je 20 kn i zapravo je simbolična.

IZLOŽBA KOŠICE, EUROPSKI GRAD KULTURE 2013. – OČIMA DIPLOMATA

Europski dom, Jurišićevoj 1. – utorak, 26.3.2013. u 19,00 sati
Izložba ‘Košice – očima diplomata’ nastala je tijekom zanimljivog putovanja diplomata iz Kanade, SAD, Slovenije, Japana, Hrvatske, Turske, Nizozemske, Norveške, Gruzije, Švicarske, Italije i Izraela akreditiranih u Bratislavi koji su posjetili košički samoupravni kraj i grad Košice u periodu od 15. do 17. lipnja 2012. godine. Diplomati se slažu i kažu: Jedan period našega života ostat će trajno vezan za slovački narod i zemlju koja je primjer otvorenog i susretljivog okruženja. O onome što smo vidjeli i doživjeli neka vam kaže ova izložba koja je naš skromni doprinos programu ‘Terra incognita’ u okviru predstavljanja Košica svijetu kao europskog grada kulture 2013.

Dragi naši članovi, dođite na ove priredbe, povedite i svoje prijatelje da dostojno
i veselo proslavimo ove značajne okrugle 20 obljetnice. Doviđenja!

Dodatna obavijest: Matica slovačka Zagreb u utorak, 19.3.2013. u 18 sati u dvorani ČB-e u Šubićevoj 20 priređuje spomen večer povodom 300.g. smrti JURAJA JÁNOŠÍKA. Tom prigodom i informacije i uplate za studijsko putovanje u Slovačku od 1.5.-5.5.2013.g.