MANJINE PLESALE IRSKE PLESOVE

vecer_irske_kulture-17_1-800x445 Prelijep mozaik različitih jezika, običaja i kultura stvorili su izvođači na Večeri irske kulture «Pjesme vrijesišta» održane, 19. ožujka 2017. u Domu HV Zvonimir u Zagrebu, povodom proslave Dana sv. Patrika. U programu su sudjelovala i kulturno-umjenička društva nacionalnih manjina Grada Zagreba. Irish Dance centre Riona, glavni organizator večeri «Pjesme vrijesišta», koji već osam godina u glavnom gradu Hrvatske podučava potencijalne plesače irski ples, činio je to i ovom prigodom.

Irci posljednjih godina sve aktivnije predstavljaju svoju kulturu hrvatskoj javnosti, koja za nju pokazuje sve veće zanimanje, i u Zagrebu već tradicionalno proslavljaju Dan Svetog Patrika, a ovoga puta Irish Dance centre Riona u goste je pozvao i folkloraše manjina.

Program je bio izvrstan, publika oduševljena, kao i manjinci koji su recitirali na svojim jezicima, te prvi puta zajedno s Ircima plesali irske plesove. Sudjelovali su Društvo hrvatsko-slovačkog prijateljstva, Češka beseda Zagreb, „Romski San“, BKUD „Sevdah“, Mađarsko kulturno društvo „Ady Endre“, Makedonsko kulturno društvo „Ohridski biser“ Zagreb, United colors of Tartan i Seán Ó hÁdhmaill i Ivan Slobodić.

Na kraju su svi izvođači dobili zahvalnice, a osim hrvatskih ljubitelja irske glazbe u publici su bili; Olive Hempenstall, veleposlanica Irske u Hrvatskoj, Linda Karašova, konzulica u Veleposlanstvu Slovačke Republike u Hrvatskoj, i Jan Holič, savjetnik u istom veleposlanstvu. Grad Zagreb predstavljala je Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine, a nazočili su i Zoltan Balaž Piri, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine RH, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, te tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Peter Sekereš, tajnik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, te brojni predstavnici udruga i vijeća nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Organizatori događaja su bili; Irish Dance Centre Riona iz Zagreba, Udruga „Projekt“ i Društvo hrvatsko-slovačkog prijateljstva.

Autor: Slavica Šarović
Snimio: Maja Hrvojević

Preizeto sa (pogledajte više slika na): nacionalnemanjine.hr